Vi svarer på de ti mest stilte spørsmålene om BSU. 

1. Hva er BSU?

BSU er en forkortelse for Boligsparing for unge. Det er en ordning for alle under 34 år, og passer perfekt for deg som drømmer om eget sted å bo. Når du åpner en BSU konto i banken, vil pengene stå på en egen konto, og det viser banken at du har et mål med sparingen din og at du planlegger å spare til egen egenkapital for å kjøpe deg eget sted. 

2. Hvor mye kan jeg spare på BSU?

Du kan spare 27.500 kroner i året, og 300.000 kroner totalt helt til du er fylt 34 år. Hver år vil du få renter på de pengene du har spart, men de påvirker ikke beløpet du har spart opp. Det er kun beløpet du selv setter inn som går inn i grensen for hvor mye du kan spare.

3. Er det smart å spare på BSU?

Ja, det er smart å spare på BSU om du ønsker å kjøpe bolig i fremtiden. Da får du bankens beste sparerente og mulighet for å få igjen penger på skatten. Det er altså ikke bare noe foreldrene dine maser om – det er lurt å komme i gang med BSU.

Start sparing i BSU enkelt i mobil- og nettbanken! 

4. Hva vil det si at jeg får skattefradrag og renter?

BSU er en spareordning, og når du sparer penger i banken får du innskuddsrenter. Disse rentene er rett og slett penger banken betaler deg for å spare, og pengene som spares på BSU får bankens beste rente.

Skattefradrag betyr at hvis du har en jobb der du tjener nok til å betale skatt, så får du 2.750 kroner tilbake av skatten du har betalt om du fyller opp din BSU-konto. Smart, ikke sant?

5. Hva skjer med BSU etter jeg har fylt 34 år?

Du kan sette inn penger på BSU ut det året du fyller 33. Etter dette kan du ikke sette inn mer penger, uansett når på året du fyller 34.

Selv om du ikke kan fortsette å spare på BSU vil ikke kontoen stenges før du er klar til å bruke pengene. Du kan beholde din BSU-konto så lenge du vil, men pengene må brukes på bolig. 

Når du ikke lenger kan sette inn mer penger får du heller ikke skattefradrag. Den ekstra gode renten du har hatt på BSU justeres samtidig ned til vanlig sparerente.

Les mer om BSU her.

6. Hva er negativt med BSU?

BSU er en super måte å spare på, men det finnes visse regler som det kan være lurt å vite om:

- Pengene må brukes på bolig.

Du kan bruke pengene som egenkapital når du kjøper bolig, eller beholde kontoen og bruke pengene på å betale ned på lån eller pusse opp og vedlikeholde senere. Uansett hvordan du velger å bruke pengene må det være på en bolig du eier – enten alene, eller sammen med noen andre. 

Bruker du BSU-penger til oppussing, vedlikehold eller påbygg av boligen din, bør du spare på kvitteringene, for du er selv ansvarlig for å bruke BSU-pengene til boligformål og staten kan sjekke dette.

Hvis du ikke kjøper bolig og vil bruke pengene du har spart på BSU til noe annet må du betale tilbake alt du har fått av skattefradrag. 

- Eier du bolig?

Hvis du allerede eier bolig, kan du ikke åpne BSU-konto.

Om du har kjøpt bolig og ikke stengt ned din BSU-konto kan du fortsatt spare på den til det året du fyller 34, men du får ikke skattefradrag på det du sparer.

7. Hva gjør man når BSU er full?

Om du har fylt opp din BSU med 300.000 kroner kan du ikke spare mer, men du vil fortsatt få den gode renten hvert år, frem til året du velger å bruke pengene eller du fyller 34. 

Om du ønsker å spare enda mer kan du opprette en BSU Pluss-konto. Her får du ikke skattefradrag, men du kan spare 27.500 kroner per år, og totalt 300.000 kroner, akkurat som på vanlig BSU. Les mer om BSU Pluss her.

Har du fylt opp din BSU og ønsker å spare mer kan du alltid prate med en av våre rådgivere, så får du gode råd om hvordan du kan spare. 

8. Når lønner det seg å fylle BSU?

Når du sparer på BSU får du god rente, og disse rentene er basert på både hvor mye penger du har på kontoen, men også hvor mange dager i året pengene står på kontoen. Det vil si at jo tidligere på året du fyller opp din konto, jo bedre renteutbytte får du. 

De fleste må likevel spare jevnt og trutt gjennom året for å få fylt opp sin BSU. Om du får tilbake på skatten fordi du fylte opp din BSU året før, kan et godt tips være å sette disse direkte inn på BSU igjen, for å få fylt den opp fortere.  

9. Når lønner det seg å starte BSU?

Det finnes ikke noen fasit på når du bør begynne. Begynner du tidlig har du en fordel av at pengene er øremerket boligformål og du viser banken at du har en plan med sparingen din. Du bygger også opp en egenkapital. Det kommer godt med når du skal kjøpe din første bolig. Når du har skattbar inntekt vil du i tillegg få skattefordeler av sparingen din. 

10. Kan jeg ha BSU-konto i flere banker?

Nei, du kan bare ha en BSU-konto. Om du ønsker kan du flytte BSU-kontoen din til en annen bank.

Om du har avsluttet din BSU kan du ikke opprette en ny.


Vi håper fikk svar på alt du lurte på om BSU, og er klar for å bli en supersparer. Om du vil komme i gang med BSU eller har flere spørsmål håper vi du registrerer deg her så får du hjelp av en flink og hyggelig rådgiver. Lykke til med sparingen!