Er du en av mange som pakker bilen og kjører til fjells i vinterferien? Her er 7 tips som gjør bilturen tryggere: 

1. Pakk tunge ting lavt
Sørg for å pakke riktig i bagasjerommet. Start med å sette de største og tyngste tingene inn først. Det gir et lavt tyngdepunkt som bidrar til bedre kjøreegenskaper for bilen. Ved å sette koffertene og bagene helt innerst mot seteryggen unngår du dessuten å gjøre bilen baktung.

2. … og lette ting til siden
Mindre gjenstander setter du ytterst i bagasjerommet. Det kan også lønne seg å pakke i bagger, i stedet for kofferter, for å utnytte små hulrom. Om ingen sitter i baksetet kan du plassere ting i brønnen bak forsetet, altså der passasjerene vanligvis har bena.

Unngå å pakke høyere enn seteryggen og bruk tepper til å pakke inn skjøre gjenstander. Husk at nødutstyret ditt fortsatt må være lett tilgjengelig når alt er på plass.

3. Sikre løse gjenstander
NAF har testet farene ved å ikke sikre last i bilen, og resultatet er oppsiktsvekkende. Ved en kollisjon i 50 km/t kan gjenstander komme flyvende med et trykk opp til 50 ganger gjenstandens vekt. For eksempel vil en gjenstand på tre kilo få en vekt på hele 90 kilo.

Derfor er det viktig at du fester gjenstander med tau, stropp, eller dekker dem med nett. Da hindrer du at de kommer flyvende fremover når du bråbremser.

Har du vært uheldig? Her kan du melde skade

4. Pakk skiboksen riktig
En skiboks er praktisk for deg som skal ta med snowboard- og slalåmutstyr. Sørg for at takstativet er forsvarlig festet til biltaket og at skiboksen sitter riktig på stativet. Legg ski og staver nederst, og fyll gjerne på med klær for å stabilisere lasten.

Skiboksen gir bilen et høyere tyngdepunkt, noe som påvirker kjøreegenskapene. Pakker du for tungt, kan du få en ustabil bil. I vognkortet står det vanligvis hvor mange kilo du har lov å laste på taket.

5. Sjekk at bilen er i orden
Ta gjerne en tur innom et verksted for å være helt sikker på at bilen er som den skal være før du drar av sted. Det er også en del enkle ting du kan gjøre selv:

  • Rengjør rutene innvendig. Da dugger de mindre og sørger for at du får god sikt. Ta gjerne med en mikrofiberklut i bilen også.
  • Fyll på spylervæske. Lite skitner til frontruta så kjapt som saltede veier. Husk å velge en variant som tåler kulde.
  • Legg låsesprayen i vinterjakken. Bedre enn at den er innelåst i bilen.
  • Sett inn dørlistene med silikonstift. Da hindrer du at døren og låsene fryser.
  • Husk riktig lufttrykk på dekkene. Dette finner du i bilens instruksjonsbok
  • Sjekk batteriet. Om batteriet er gammelt, kan det være at det sliter med å takle en tøff vinternatt.
  • Fyll tanken. Generelt vil en tank som er full for drivstoff være mindre utsatt for kondens.

6. Skriv en huskeliste
Når du tror du er pakket og klar, er du nesten pakket og klar. Det lønner seg alltid å skrive en liten liste over ting du kan få bruk for på bilturen. Her er litt starthjelp:

  • Kjekt om vinteren: Isskrape, snøkost, strømiddel, spade og låsolje.
  • Alltid kjekt: Solbriller, reservenøkkel, lommelykt, dekkrens, startkabler og slepetau.
  • Mat og varme: Matpakke, varm drikke, votter, hansker, hodeplagg, fottøy, pledd og sovepose.

7. Husk forsikring
Det siste, men absolutt ikke minste, punktet. Uansett hvor godt du forbereder deg, er det umulig å være helgardert mot uhell. Derfor er det viktig å ha forsikringene i orden. Eika har bil- og reiseforsikring som dekker deg i inn- og utland.

Trenger du veihjelp i Norge? Ta kontakt med oss på telefon: 915 03 850, så hjelper vi deg videre.

God tur!